lauantai 17. elokuuta 2013

Kahdeksan tassua ja kaksi kosteaa kuononpäätä

Hei vaan taas... Kesä on mennyt taas hirmu nopeasti ja ollaan puuhailtu koirien kanssa kaikenlaista.

Marjasato, maistuu myös koirille :)
Itse vaihdoin työpaikkaa heinäkuun alusta ja siinä onkin ollut itsellä uuden opettelua ja pitänyt mut melko kiireisenä, mutta se minusta.. Palataanpas varsinaiseen asiaan eli Rokiin ja Islaan.


Rokin kanssa saatiin vakiotreenivuoro agilityssä, kun alkeisryhmä loppui. Tosi jees! Vielä päästiin Rokin kasvattajan vetämään ryhmään niin oli kyllä oikea lottovoitto. :) Ollaankin Roksun kanssa treenailtu takapihalla kontaktiesteiden alku kiipeämistä ja loppukontaktia ja vapauttamista laatikko treenillä. Naapurit varmaan pitävät mua ihan hulluna kun pihalta kaikuu harva se päivä että kiipee.... odota..... tule.. ja sama toistuu useita kymmeniä kertoja :) Roki onkin tajunnu että kun keinulla treenataan niin se on hurjan kivaa käydä pamauttamassa etutassuilla keinua sillei että keinun alapää on n. 10cm ilmassa ja kun sanon kiipee se lyö etutassut keinun alapäähän ja siitä saa herkkuja. Eli ei ainakaan keinun kolahtelut vaikuta Rokiin milllään tavalla häiritsevästi. Lisäksi ollaan saatu nopeutta lisää treenamiseen. Valssi on mulle ollu tosi vaikea ohjauskuvio hahmottaa liikkeessä kun yhdistellään esteitä. Kuivaharjotteluna ja yksittäisenä harjotuksena sujuu kohtuullisesti, mutta vieläkin menen ihan sekasin kun pitää vauhdissa valssata. Treenia siis itselle lisää..
 
Sitten meidän pentuun.. Ikää siis jo 9kk, eli ei niin pieni enää, mutta aina meidän pikkukoira <3 Perjantaisin ollaan  Islan kansa treenailtu Tokoa. Ensin käytiin penturyhmässä ja nyt ollaan kohti Alo/Avo-ryhmässä. Pienin askelin edetään hamassa tulevaisuudessa siintävään alo-luokan tokokokeeseen. Treeneissä ohjaaja neuvoi, että kannattaa otta takapalkkaus käyttöön paikalla olossa, istuessa varsinkin. Islan odotus istuen on aika huonoa tai siis Islalla on kauhea halu päästä mun luokse. Periaatteessa meillä olisi luoksetulon loppu jollainlailla kasassa, mutta liikkeen alkuosa eli istuen odotus on toooosi huonoa, mutta eilen treenattiin tosiaan sitä takapalkkausta siihen, että laitan Islan perusasentoon ja näytän sille herkkua ja heitän herkun Islan taakse ja sanon "ei ota"käskyn, tämän jälkeen sanon odota ja lähden kävelemään parin askeleen verran eteen päin ja kutsun Islaa luokse ja palkkaan heti kun se lähtee mun luokse takapalkan sijaan. Muutamien harjoituskokeilujen jälkeen sain Islan odottamaan useiden askelien verran sillein vielä että kävelin selkä koiraan päin ja tämän jälkeen Isla tuli perusasentoon luokse. Eli takapalkkauksen aion kyllä ottaa käyttöön. Luoksepäästävyys on ollu kans aika hankalaa meille kun Isla rakastaa kaikkia ihmisiä ja varsinkin jos ne rapsuttaa/silittää, mutta jätä-käskyllä ollaan päästy alkuun. Lisäksi Islan kanssa ollaan Rokin agilitytreenien yhteydessä harjoteltu putkea ja hyppyä (vieläkin rima maassa tosin).







Vähän aikaa sitten käytiin Rokin kanssa ekaa kertaa paimentamassa ja kyllähän se paimennus on ihan veressä, mutta selvästikkään Roki ei vielä tiedä. että miten niitä paimennetaan, mutta kiinnostusta löytyy. Ensimmäisellä kerralla lampaat oli aitauksessa ja me Rokin kanssa kierrettiin kehää ympäri ja jäätiin  välillä tuijottamaan koiraa. Kerrankin sai kehua koiraa kun se meni maihin ja tuijotti, (yleensä sitä kieltää aina kun tällästä käytöstä tapahtuu) Siitä Roki taisikin olla ihmeissäään kun kerrankin se oli sallittua :). Toisella kerralla ei mennytkään ihan niin hyvin kuin aiemmin, Roki karkasi minulta lampaille ja mikäs Rokista mukavampaa kuin hajottaa lammaslauma ja saada lampaisiin liikettä. Onneks Roki ei käy kiinni lampaisiin ja saatiin Tainan kanssa melko nopeasti Roki takaisin hallintaan. Mut Rokin energia oli sit siinä, jotenkin Roki hämmenty kun alettiin taas pienemmässä tilassa paimentamaan ja taas kyttäys ja kohti meno ym. olikin sallittua ja äsken siitä kuitenkin sai sanomista.  Ja sen seurauksena, mikään muu ei sitten kiinnostanut kuin lampaankakan ja heinän syönti. Ensikerralla ehkä paremmin..

Joskus rauhallinenkin
Mutta sitten tuli Islan vuoro. Olin aiemmin sanonut Tainalle, että varmasti Isla haukkuu kauheasti lampaille ja haluaa päästä niiden luokse, mutta Isla pelkäsinkin lampaita kauheasti ja murisi niille ja halusi tilanteesta äkkiä pois. Selkeästi Isla katseli kokoajan muualle kuin lampaisiin ja pari kertaa karkasi aitauksen välistä väljemmille vesille. Onneksi meillä oli lampaiden luona mukana 9 vko:a vanha kelpien pentu, joka oli tosi rohkea lampaiden kanssa, niin kun Isla seurasi sitä, niin vähän jo kiinnostus heräsi lampaitakin kohtaan. Ensimmäinen kerta paimennusta oli lähinnä totuttelua paimennettaviin. Kyllä Isla vielä tottuu ajan kanssa, ettei ne syökkään Islaa suihinsa :D Oli muuten ensimmäisen kerran Islan niin väsynyt paimennuksen jälkeen, että ilta meni nukkuessa ja aamullakin vielä väsy painoi. Harvinaista tälläinen väsymys Islalla, mutta olihan se kamalaa nähdä monta karvaista otusta, jotka olisivatvoineet syödä pikku-borderin suihinsa. :D

Sinja kurkistaa lampaita aidan kolosta

Tankki ja lampaat 

Kuvassa Taina ja Tankki paimentamassa


Tänään käytiin Laukaassa mätsärissä ja itseä jännitti kauhiasti kuinka me pärjätään kun Islalla on tapana ollut että jos vähänkin kovempaa kävelen tai hölkkään alka neiti loikkia kuin mikäkin aropupu. Itse asiassa mätsäreissä meni paremmin kuin osasin odottaa. Ensimmäisellä kerralla kehässä Isla alkoi haukkumaan kehää kiertäessä, mutta sain sen jollainlailla hallintaan. Seisomiseen ei oikein vielä ole kestävyyttä, mutta harjoittelua lisää siihen.. Saatiin ensimmäisestä kehästä vaaleanpunainen nauha.. Jee! Ja vaaleanpunaisten kehässä meni itsellä vähän sävelet sekaisin käännöksessä, mutta muuten suht samalla tavalla meni kuin aiempikin kehä. Isla sijoittui hienosti vaaleanpunaisten kehän neljänneksi :D Hienosti  siis meni :) Ehkä tästä saa rohkeutta lähteä ihan oikeisiin näyttelyihin kokeilemaan onnea. EHKÄ....


Islan palkinnot mätsäristä <3

1 kommentti:

  1. Hienosti meni teidän mätsärit! Siitä vaan näyttelyihin :)

    VastaaPoista